dobroczynne właściwości pomidorów

Ekstrakt z pomidorów na problemy z układem trawiennym

Pomidory to niezwykle cenne dla naszego zdrowia warzywa, ponieważ zawierają cenny likopen z rodziny karotenoidów, czerwony barwnik o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest o tyle nietypowy, że nie poddaje się on wpływowi obróbki cieplnej. Poza tym udowodniono, że pomidory w dobrze skomponowanej diecie (np. śródziemnomorskiej) wspomagają trawienie (błonnik w tym pektyny) i zaspokajają pragnienie (duża zawartość wody). Likopen dodatkowo wspomaga pracę serca oraz działa ochronnie na promieniowanie ultrafioletowe.

Antynowotworowe właściwości pomidorów

Dieta śródziemnomorska uchodzi za niezwykle pomocną w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Wpływ na to mają mieć właśnie pomidory, będące jednym z kluczowych jej elementów. Naukowcy z Centrum Badań Onkologicznych w Mercogliano przebadali ekstrakty, które zawierają 100% wsad pomidorowy. W trakcie badania doszli do wniosku, że owoce te hamują namnażanie się i rozrost złośliwych komórek raka żołądka. Dowiedziono, że dochodzi także do stopniowego niszczenia komórek rakowych w procesie apoptozy. Podczas badań w pierwszej kolejności brano pod uwagę wpływ likopenu na prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej żołądka, ale nie należy podważać także roli innych składników, tak cennych dla walki z chorobą nowotworową. Obecnie nadal trwają badania mające potwierdzić cenne właściwości antynowotworowe związków obecnych w tych owocach. Rak żołądka to czwarty najczęściej występujący nowotwór na świecie, którego występowanie jest związane z

  • nadmiernym spożyciem słonych i wędzonych pokarmów,
  • czynnikami genetycznymi,
  • infekcjami wirusowymi.

W odrębnie przeprowadzonych badaniach dowiedziono, że mężczyźni na diecie pomidorowej mają o 34% mniejszą szansę zachorowania na raka prostaty, ale kobiety nie mogą czuć się poszkodowane, ponieważ trwają podobne badania nad dobroczynnym obchodzeniem się z rakiem szyjki macicy.

Zalety objadania się pestkami pomidorów

Okazuje się, że niezwykłe właściwości odżywcze mogą kryć się także w pestkach tych czerwonych owoców. W nasionach pomidorów kryje się tajemnicza substancja pod nazwą „Fruitflow” będąca składową z wyciągu z nasion. Jaki jest jej wpływ na nasze zdrowie? Udowodniono, że dzięki niej przepływ krwi jest udrożniany i neutralizuje ona tworzenie się zakrzepów. Cechy te są równoznaczne z zażywaniem aspiryny, która jak każdy lek posiada skutki uboczne (np. choroba wrzodowa) i uzależnienie organizmu od przyjmowania regularnych dawek leku. Wyciąg z nasion pomidorów poprawia krążenie krwi już po trzech godzinach po przyjęciu zalecanej dawki, a największą skuteczność osiąga przy podawaniu razem z posiłkiem. Jedna z włoskich firm produkuje sok pomidorowy z dodatkiem ekstraktu z nasion, który zyskał pozytywną rekomendację komisji zdrowia UE.

Zobacz:  Wpływ luteiny na kondycję narządu wzroku




O pomidorach więcej przeczytamy w Poradnikzdrowie.pl, Femina.in i w Stylnazdrowie.pl. Dowiedzmy się więcej o pomidorach, a przede wszystkim je jedzmy :).


Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Zostaw komentarz