borówka amerykańska

Jagoda kamczacka i borówka amerykańska – właściwości zdrowotne

Owoce i warzywa to bardzo bogate źródło zróżnicowanych witamin, minerałów i dobroczynnych składników odżywczych. Nie dziwi zatem fakt, iż lekarze i dietetycy polecają ich spożywanie w co najmniej pięciu porcjach dziennie. Mimo, że wiele osób nie przepada za owocami i warzywami, to warto się do nich przekonać – tym bardziej, iż zdecydowana większość jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Przykładem może być jagoda kamczacka i borówka amerykańska, które zyskują coraz większe grono zwolenników.

Jagoda kamczacka – co się za nią kryje?

Jagoda kamczacka to owoc popularny zwłaszcza w północnej Rosji, Japonii i Chinach, gdzie jego właściwości lecznicze są od wieków wykorzystywane w medycynie ludowej. W Polsce jagoda kamczacka jest jeszcze stosunkowo mało znana, ale powoli zaczyna się to zmieniać, gdyż coraz więcej osób decyduje się na jej uprawę. I jest to bardzo dobra decyzja, gdyż małe, fioletowe i walcowate owoce przypominające jagody leśne są nie tylko bardzo smaczne, ale także pełne witamin i minerałów. Już niewielka ilość jagody kamczackiej dostarcza organizmowi duże dawki witaminy C i B, magnezu, fosforu, wapnia, miedzi, jodu i potasu. Jednak najważniejsza właściwość jagody kamczackiej to obecność związków fenolowych (między innymi flawonoidów i antocyjanów), które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Duża zawartość witamin i minerałów sprawia, iż jagoda kamczacka posiada wiele właściwości zdrowotnych, do których należy zaliczyć:

  • zwiększanie odporności,
  • zapobieganie cukrzycy i chorobom układu krążenia,
  • obniżanie ciśnienia krwi,
  • wspomaganie przy chorobach układu pokarmowego i zakażeniach bakteryjnych,
  • chronienie przed promieniami UV,
  • odtruwanie organizmu,
  • wspomaganie profilaktyki antynowotworowej.

Nie bez znaczenia jest także fakt, iż owoce jagody kamczackiej wspomagają walkę z grypą i przeziębieniem.

Jagoda kamczacka jest dostępna zwłaszcza w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak warto pokusić się o jej uprawianie w przydomowym ogródku – tym bardziej, iż jest to krzew niekłopotliwy i niewymagający. Przyjmuje się w niemal każdej glebie i na większości stanowisk. Wystarczy jej ciepłe, słoneczne, żyzne i niezbyt wilgotne miejsce, aby już pod koniec maja cieszyć się pierwszymi owocami.

Zobacz:  Soczewki progresywne w okularach korekcyjnych - czy warto się na nie zdecydować?

Borówka amerykańska – co się za nią kryje?

Innym owocem zasługującym na uwagę jest borówka amerykańska, która – podobnie jak jagoda kamczacka – także zaczyna cieszyć się w Polsce coraz większą popularnością. I chociaż jej właściwości lecznicze zaczęto doceniać dopiero w XX wieku, to dzisiaj wiadomo już, iż jest ona niezwykle cenna dla zdrowia. Borówka amerykańska zawiera wiele witamin i składników mineralnych (między innymi witaminę C, A, E, K, B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk), a dodatkowo także błonnik, niacynę, ryboflawinę, garbniki i kwas foliowy. Dzięki temu posiada wiele niezwykłych właściwości, między innymi:

  • poprawia pamięć,
  • zapobiega nadciśnieniu tętniczemu,
  • wspomaga profilaktykę niektórych chorób nowotworowych (między innymi nowotworu piersi, tarczycy i wątroby),
  • zapobiega marskości wątroby,
  • wpływa dobroczynnie na układ pokarmowy.

Dodatkowo borówki amerykańskie powinny docenić zwłaszcza te osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Owoce te nie tylko wspomagają pracę oczu, ale także są pomocne w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Według jednej z legend piraci RAF-u jedli borówki amerykańskie, aby lepiej widzieć w nocy.

Borówka amerykańska – przy swoich wszystkich zaletach – ma jedną zasadniczą wadę: jest stosunkowo droga. Dlatego warto rozważyć jej samodzielne uprawianie w domowym ogródku. Wbrew pozorom nie jest to trudne, gdyż krzew ten dosyć dobrze znosi polskie warunki klimatyczne. Warunkiem sukcesu w uprawie borówki amerykańskiej jest zapewnienie jej słonecznego, wilgotnego, ciepłego i zacisznego miejsca, którego gleba będzie się charakteryzować kwaśnym odczynem i dużą zawartością próchnicy. Przestrzeganie warunków uprawy gwarantuje udane i obfite zbiory.

Podsumowanie

Jagoda kamczacka i borówka amerykańska to jedne z najsmaczniejszych owoców, które mogą być wykorzystywane do wielu potraw. Ich niewątpliwą zaletą jest także duża zawartość witamin i składników mineralnych. Pomimo pewnej ich egzotyczności – warto sięgać po nie jak najczęściej.


Źródło:
Poradnikzdrowe.pl


Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Zostaw komentarz