wpływ jedzenia na samopoczucie

Wpływ codziennych posiłków na samopoczucie

Zdrowe odżywianie ma niebagatelny wpływ na cały ludzki organizm – i to nie tylko na kondycję fizyczną (w tym sylwetkę), ale także ogólne samopoczucie. Lekarze i badacze już wiele lat temu odkryli, iż rodzaj i jakość spożywanych produktów żywnościowych (w połączeniu z ewentualnymi schorzeniami) może mieć wpływ na to, jak dana osoba czuje się po spożyciu posiłku – pełna energii czy też zmęczona i senna. Wieloletnie badania pokazały, iż zmęczenie po jedzeniu może być wywołane wieloma czynnikami. A ponieważ uczucie to nie należy do najprzyjemniejszych, to należy poznać jego przyczyny i podjąć z nim skuteczną walkę.

Przyczyny zmęczenia po spożyciu posiłku

Odczuwanie zmęczenia i senności po jedzeniu to dolegliwość, która dotyka coraz więcej osób. Jedną z podstawowych przyczyn takiego stanu rzeczy jest spożycie posiłku zbyt bogatego w tłuszcze, których strawienie wymaga od układu trawiennego podjęcia zintensyfikowanej pracy. W pozbycie się zbyt tłustego posiłku zostają zaangażowane duże ilości krwi, co sprawia, iż pozostałe narządy (między innymi mózg) są narażone na jej chwilowy niedobór. W konsekwencji mózg człowieka słabnie i wykazuje mniejszą aktywność, co w prostej linii prowadzi do zmęczenia i uczucia senności. Inne przyczyny spadku formy po jedzeniu to:

Hipoglikemia reaktywna

Jedną z podstawowych przyczyn hipoglikemii reaktywnej jest zbyt gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, który powoduje spadek stężenia glukozy do poziomu poniżej normy. Hipoglikemii sprzyja cukrzyca i przyjmowanie niektórych leków, ale także niezdrowe nawyki żywieniowe takie jak:

  • unikanie śniadań,
  • zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami,
  • głodzenie się,
  • nadużywanie alkoholu,
  • stosowanie diety bogatej w węglowodany.

Ilość i wielkość posiłków

Niebagatelny wpływ na odczuwanie zmęczenia po posiłkach ma ich ilość oraz wielkość. Nikogo nie trzeba przekonywać, iż zdrowe odżywianie opiera się na spożywaniu co najmniej pięciu małych posiłków dziennie. W przeciwnym razie organizm będzie musiał uruchomić duże pokłady energii niezbędnej do spalenia nadmiaru pożywienia, co przełoży się na senność i zmęczenie.

Niektóre schorzenia

Uczucie zmęczenia po posiłku może być wywołane przez niektóre schorzenia – przede wszystkim cukrzycę, miażdżycę, niedoczynność tarczycy, anemię, depresję i odwodnienie. Dodatkowo sprzyja mu przyjmowanie antybiotyków, aspiryny oraz leków moczopędnych, uspokajających, na arytmię lub nadciśnienie.

Zobacz:  Dieta wysokobłonnikowa oraz ubogoresztkowa. Porównanie

Tryptofan

Tryptofan to aminokwas, który jest dostarczany organizmowi wraz z określonymi produktami – na przykład soją, jajami, serem żółtym bądź mlekiem. Odpowiada on za produkcje serotoniny (czyli hormonu szczęścia), który powoduje uczucie błogości i senności. A w połączeniu z dużą ilością węglowodanów (które znajdują się w ziemniakach, makaronach, kaszach, deserach i słodyczach) sprawia, iż po takim posiłku wzrasta ochota na popołudniową drzemkę.

Mówiąc o uczuciu zmęczenia po jedzeniu warto także wspomnieć o tym, iż wiele badań udowodniło, iż może być ono wywoływane przez alergie pokarmowe. Ma to związek z tym, iż organizm – próbując pozbyć się alergenów – zużywa dużą ilość energii, co nie pozostaje bez wpływu na poziom odczuwanego zmęczenia. Oczywiście każda osoba może być uczulona na inny rodzaj pokarmów, jednak do najczęstszych alergenów zalicza się

  • mleko krowie,
  • skorupiaki,
  • gluten (stąd dieta bezglutenowa),
  • jaja kurze,
  • orzechy,
  • seler,
  • niektóre mięso (zwłaszcza wołowina i wieprzowina),
  • ryby,
  • soja oraz pozostałe rośliny strączkowe.

Jak unikać zmęczenia po jedzeniu?

Każdy kto odczuwa zmęczenie po jedzeniu doskonale wie, jak może być to uciążliwe. Dlatego warto podjąć pewne kroki, aby spożywanie posiłków nie kończyło się sennością. Najskuteczniejsze zalecenia to:

  • regularne posiłki (unikanie zbyt dużych przerw pomiędzy nimi),
  • zdrowe odżywianie (zbilansowana dieta dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich proporcjach),
  • unikanie przejadania się,
  • ograniczenie węglowodanów, tłuszczów, cukrów i słodkich napojów,
  • wyeliminowanie deserów po posiłku,
  • unikanie alkoholu,
  • dbanie o odpowiedni poziom nawodnienia organizmu,
  • sięganie po zdrowe przekąski (na przykład warzywa lub owoce).

Dodatkowo warto po jedzeniu pójść na spacer, co pozwoli przewietrzyć się, odetchnąć i zmobilizować organizm do lepszego trawienia. Dobrym rozwiązaniem jest też wzięcie kilku głębokich oddechów, co dotleni mózg i spowoduje jego większą aktywność. W chwili dużej słabości rozwiązaniem może być filiżanka kawy lub kilkunastominutowa drzemka. W przypadku braku poprawy należy zrobić komplet badań, aby wykluczyć potencjalne choroby.


Źródło: Belmarrahealth.com


Was This Post Helpful:

1 votes, 5 avg. rating

Zostaw komentarz