gorzka czekolada zalety

Gorzka czekolada – dlaczego warto ją jeść?

Ciemna czekolada to zdecydowanie najpopularniejszy łakoć na świecie. Setki jej fanów i gigantyczne spożycie bezsprzecznie pokazuje jaką popularnością się cieszy i to nie tylko wśród dzieci. Gorzka czekolada zmniejsza stres i pozytywnie wpływa na pracę mózgu, ale to nie jedyne jej zalety. O tym, jakie korzyści płyną ze spożywania ciemnej czekolady i o tym, że warto ją jeść — w dalszej części artykułu.

Podczas ostatniego Experimental Biology 2018, które odbyło się San Diego, naukowcy zaprezentowali wyniki badań dotyczących pozytywnego wpływu czekolady na organizm człowieka. Eksperyment dotyczył czekolady gorzkiej, a wyniki były dla niej korzystne. Według nich ten rodzaj czekolady ma pozytywny wpływ na poziom stresu, pomaga zwalczać stany zapalne i powoduje szereg korzystnych procesów psychicznych.

Jaka czekolada gorzka jest wartościowa?

Do tej pory badania skupiały się na obecności cukru w czekoladzie i jej wpływie na człowieka. Ostatnie badania były jednak prowadzone pod kątem zawartości kakao w czekoladzie. Wyniki ukazały, że im go więcej — tym ma większy i lepszy wpływ na zdrowie człowieka. Czekolada o minimum 70% zawartości kakao pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze, nastrój, pamięć. Oprócz walorów psychologicznych ciemna czekolada jest też dobra na odporność. Dzieje się tak za przyczyną korzystnego wpływu kakao na strukturę komórek odpornościowych i enzymów przeciwzapalnych.

Czekolada gorzka z korzyścią dla serca

Badania te były bardzo zaawansowane, ale naukowcy byli zgodni, że należy je kontynuować. Z pewnością kolejne wyniki jeszcze bardziej wpłyną na wiedzę posiadaną przez nas na temat czekolady. Doniesienia o korzyściach płynących ze spożywania gorzkiej czekolady są znane od dawna. Bardziej wnikliwe obserwacje odkrywają coraz to większy jej pozytywny wpływ na człowieka. Wartościową informacją jest też fakt, że bardziej zaawansowane badania nie ukazują nowych negatywnych cech czekolady. Po raz pierwszy w tych badaniach sprawdzano wpływ flawonoidów na człowieka. Od dawna wiadomo, że czekolada nie zawiera, ale teraz w praktyce można było wykazać ich korzystny wpływ. Substancja ta jest silnym przeciwutleniaczem i środkiem przeciwzapalnym. Eksperyment sprawdzał również długotrwały wpływ przyjmowania niewielkich jej dawek. Wyniki i tym razem również były pozytywne i wykazały m.in. działanie wspomagające układ sercowo-naczyniowy. Kolejne badania będą prowadzone w stronę wpływu na mózg i komórek odpornościowych.

Zobacz:  Zapalenie skóry powiek - jak rozpoznać, leczyć i przeciwdziałać?

Nie zapomnijmy o czekoladzie w naszej diecie

Badania nad tak popularnym deserem, jak czekolada są bardzo pożądane i dają większą możliwość korzystania z dobrodziejstw tego smakołyku. Wyniki kilku ostatnich badań, które w szczegółowy sposób wzięły pod lupę czekoladę, wskazują wiele plusów, jakie daje jedzenie gorzkiej czekolady. Oprócz walorów smakowych istnieje korzystne wskazanie, aby jeść gorzką czekoladę i jest to najlepsze usprawiedliwienie dla wszystkich amatorów ziaren kakaowych pod tą postacią.


Od redakcji:

Informacje o tematyce medycznej prezentowane w artykule mają charakter poglądowy, nie mogące zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej. W tym celu należy udać się do lekarza internisty lub lekarza o konkretnej specjalizacji. Artykuły przygotowane przez zespół portalu ZdroweMysli.pl mają charakter informacyjny – w razie problemów ze zdrowiem nie wahaj się w podjęciu decyzji o konsultacji lekarskiej.


Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Zostaw komentarz