magnez w orzechach

Jakie produkty spożywcze są bogate w magnez?

Dbanie o zdrowy organizm to przede wszystkim dostarczanie mu prawidłowej ilości witamin, minerałów i substancji odżywczych. Dzięki nim zyskujemy możliwość prawidłowego rozwoju. Jednym z niezbędnych pierwiastków, który powinien znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie jest magnez. Można go dostarczyć, stosując odpowiednie suplementy diety. Nie musimy jednak korzystać z jego syntetycznych źródeł. Wiele produktów spożywczych jest bowiem bogatych w ten ważny dla zdrowia pierwiastek.

Magnez w pokarmach

Wśród najbardziej popularnych produktów, zawierających wysokie stężenie magnezu, wyróżnić należy gorzką czekoladę. Jest ona niezwykle zdrowa, w przeciwieństwie do swej słodkiej odpowiedniczki, która spożywana w dużych ilościach jest bardzo tucząca. W 28 gramach gorzkiej czekolady zawarte jest 64 mg magnezu, co stanowi 16% dziennego zapotrzebowania organizmu na tę substancję. Co więcej produkt ten bogaty jest również w antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia się i neutralizują szkodliwe substancje odpowiedzialne za rozwój wielu chorób.

Kolejnym produktem bogatym w magnez jest awokado. W średniej wielkości owocu znajduje się 58 mg pierwiastka, co stanowi 15% zalecanego dziennego spożycia (RDI) magnezu. Posiada ono także wysokie stężenie potasu, witamin z grupy B oraz witaminy K. W odróżnieniu od innych owoców, awokado jest bogate w zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Jego codzienne spożywanie pozwala zredukować pojawiające się w organizmie stany zapalne oraz poprawia poziom cholesterolu. Ze względu na fakt, że awokado zwiększa uczucie sytości po posiłku, jest polecane wszystkim osobo będącym na diecie.

Doskonałym źródłem magnezu są również orzechy, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę migdały, orzechy nerkowca i orzechy brazylijskie. Dla przykładu 28 gram orzechów nerkowca zawiera 82 mg magnezu, co stanowi aż 20% RDI. Co więcej orzechy, niezależnie od rodzaju, stanowią bardzo dobre źródło błonnika oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej poprawiają poziom cukru i cholesterolu we krwi, co ma duże znaczenie dla osób borykających się z cukrzycą.

Zobacz także:  Alfabet chorób XXI wieku - K jak Katarakta

Niedoceniane rośliny strączkowe

We artykule „Czy warzywa mogą być niezdrowe” opisywaliśmy wady rośliny strączkowych. Niemniej i inne posiadają swoje zalety, bowiem stanowią bogate źródło magnezu. Jego stężenie waha się w zależności od rodzaju warzywa i może sięgać aż 120 mg, tak jak ma to miejsce w przypadku jednej szklanki ugotowanej czarnej fasoli. Stanowi to aż 30% RDI. Rośliny strączkowe posiadają również niski indeks glikemiczny, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz ograniczają ryzyko wystąpienia chorób serca.


Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Share:
Redakcja

Redakcja

Zostaw komentarz