rodzaje herbaty

Rodzaje herbaty i co można do niej dodać

Herbata jest jednym z najpopularniejszych oraz najczęściej spożywanych napojów na świecie. Nic w tym dziwnego – nie tylko odpowiednio rozgrzewa w sezonie jesienno-zimowym, ale również wykazuje wiele innych właściwości zdrowotnych, wspomagających poprawne funkcjonowanie naszego organizmu. Czym różnią się zatem między sobą poszczególne rodzaje herbat? Jakie składniki można dodać do napoju, aby nie zepsuć naturalnego efektu?

Herbata … czarna, biała czy czerwona?

Picie naparu z wysuszonych liści herbaty zostało zapoczątkowane ponad pięć tysięcy lat temu w Chinach. Mieszkańcy Azji już wtedy zauważyli, że wpływa ona korzystnie na wiele codziennych dolegliwości, chociażby pomaga uśmierzyć ból głowy czy wspiera odporność podczas przeziębienia i grypy. Do Europy trafiła w XVI wieku jako napój uniwersalny, wzmacniający ogólny stan zdrowia.
Mimo, iż herbata dzieli się na wiele różnych odmian i gatunków, w rzeczywistości wszystkie pochodzą od jednej rośliny – kamelii chińskiej, powszechnie znanej jako krzew herbaciany. Podstawowa klasyfikacja rozróżnia pięć rodzajów herbat: czarną, białą, czerwoną, zieloną oraz żółtą. Każda z nich ma inne właściwości lecznice.

  1. Herbata czarna – zaparzana jest przede wszystkich z mocno sfermentowanych liści. Jej cechą charakterystyczną jest duża zawartość teiny, która przede wszystkim działa pobudzająco. Dodatkowo, regularne spożywanie czarnej herbaty poprawia krążenie krwi, wpływa korzystnie na koncentrację oraz wspiera pracę przewodu pokarmowego. Jest szczególnie zalecana osobom, które zmagają się z problemami związanymi z żołądkiem lub poprawnym funkcjonowaniem jelit.
  2. Herbata biała – ze względu na swój sposób przyrządzania oraz lekką fermentację, uznawana jest za najdroższy gatunek na świecie. Przygotowywana jest z wysuszonych pędów, które po zaparzeniu przybierają bardzo jasną, nieco słomkową barwę. W skład białej herbaty wchodzą przede wszystkim flawonoidy. Zapobiegają one powstawaniu nowotworów, w znacznym stopniu hamują procesy związane ze starzeniem, a także łagodzą alergie oraz stany zapalne. Napój ten bez żadnych ograniczeń mogą pić dzieci, osoby borykające się ze zbyt wysokim cholesterolem, a także alergicy.
  3. Herbata czerwona – napar przygotowywany jest z półfermentowanych liści. Przede wszystkim oczyszcza on organizm z wszelkich toksyn i zanieczyszczeń, wpływa na pracę wątroby oraz poprawia trawienie. Czerwona herbata jest również doskonałym, naturalnym lekarstwem dla urody, poprawiając wygląd skóry jak i włosów czy hamując powstawanie wyprysków. Herbata Pu-Erh jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów; nie tylko wspomaga sam proces odchudzania, ale również rozbija niepotrzebne cząsteczki tłuszczu w organizmie.
  4. Herbata zielona – wytwarzana jest tylko z niesfermentowanych liści krzewu herbacianego, dlatego uznawana jest za najzdrowszą ze wszystkich rodzajów. Zawiera wysoką zawartość witaminy C, znacząco obniża poziom cholesterolu, wspiera pracę serca i ogranicza powstawanie kamieni w pęcherzu, nerkach oraz wątrobie. Napar z zielonej herbaty pomoże również załagodzić wszelkiego rodzaju bóle w tym miesiączkowe, zapobiega powstawaniu nowotworów, a także działa antybakteryjnie. Pomaga pozbyć się wszelkich toksyn z organizmu, w tym wolnych rodników oraz odpręża i działa relaksująco.
  5. Herbata żółta – przygotowywana jest z delikatnie sfermentowanych liści kamelii chińskiej. Swoją popularność zyskała przede wszystkim w Azji, w Europie z kolei jest dosyć trudno dostępna. Działa oczyszczająco i wspomaga pracę układu pokarmowego.

Herbata z cytryną czy bez?

Wiele kontrowersji wśród miłośników herbaty wzbudza dodawanie do napoju cytryny. Niektórzy uważają, że jest to najlepsze naturalne lekarstwo pomagające zwalczyć objawy przeziębienia, inni z kolei twierdzą, że taka mieszanka zawiera szkodliwe przeciwutleniacze odpowiadające między innymi za rozwój choroby Alzheimera. Czy w takim razie systematyczne spożywanie herbaty może zaszkodzić naszemu zdrowiu? Wszystko zależy od tego w jaki sposób przygotujemy nasz ulubiony napój.

Rzeczywiście, liście herbaty zawierają aluminium. Związane jest to z tym, że krzew herbaciany do prawidłowego rozwoju potrzebuje przede wszystkim gleby bogatej właśnie w ten konkretny rodzaj metalu. Występuje on jednak w postaci dosyć trudno przyswajalnej i nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego nie przenika do naparu podczas tradycyjnego zaparzenia. Sytuacja zmienia się, kiedy aluminium wejdzie w reakcję z sokiem z cytryny. Powstaje wtedy kwas zwany cytrynianem glinu, który spożywany w większych ilościach może mieć bardzo negatywny wpływ na poprawne funkcjonowanie naszego organizmu. Cytrynian glinu z łatwością osadza się w tkankach, a także w mózgu co z kolei zdecydowanie zwiększa ryzyko zachorowania na Alzhaimera. Czy w takim razie należy całkowicie zrezygnować z dodawania cytryny do herbaty? Niekoniecznie. Należy jedynie pamiętać, że toksyczny związek wytwarza się jedynie wtedy, kiedy sok z cytryny wchodzi w reakcję z herbacianymi fusami. Jeśli cytrynę dodamy do kubka, który nie zawiera już fusów, wtedy możemy pić nasz ulubiony napój bez żadnych ograniczeń. Dodanie soku cytrynowego do naparu, który będzie już lekko przestygnięty, dodatkowo wzbogaci herbatę o dużo wyższą zawartość witaminy C.

Mieszanki herbaciane najwyższej jakości

Decydując się na wypicie filiżanki herbaty często sięgamy po gotowe mieszanki herbaciane. Nie tylko są one bardziej aromatyczne, ale również ze względu na wystąpienie dodatkowych składników, okazują się dużo smaczniejsze, niż herbaty przygotowywane jednie z tradycyjnego suszu. Warto jednak szczególną uwagę zwrócić na skład znajdujący się na etykietkach. Sztuczne substancje oraz chemiczne dodatki poprawiające smak z pewnością nie wpływają korzystnie na naturalne właściwości herbaty.

Do najpopularniejszych i najzdrowszych mieszanek herbat zalicza się:

  • English Breakfast – w jej skład wchodzi herbata cejlońska, afrykańska oraz indyjska;
  • Earl Grey – to mieszanka herbaty chińskiej z indyjską. Łączona jest najczęściej z owocem cytrusowym, limonką lub pomarańczą;
  • Yunan i Lapsang souchong – kompozycja dwóch herbat chińskich, które charakteryzują się przede wszystkim delikatnym smakiem oraz aksamitnością;
  • Assam i Darjeeling – mieszanka herbaty indyjskiej oraz cejlońskiej, o mocnym zapachu i silnym smaku.

Od redakcji:

Informacje o tematyce medycznej prezentowane w artykule mają charakter poglądowy, nie mogące zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej. W tym celu należy udać się do lekarza internisty lub lekarza o konkretnej specjalizacji. Artykuły przygotowane przez zespół portalu ZdroweMysli.pl mają charakter informacyjne – w razie problemów ze zdrowiem nie wahaj się w podjęciu decyzji o konsultacji lekarskiej.


źródła informacji:


Was This Post Helpful:

1 votes, 5 avg. rating

Share:
Redakcja

Redakcja

Komentarze

  1. Żaneta 17 lutego 2019 at 11:13 - Reply

    Bardzo rzetelny artykuł, dziękuję! Od niedawna wciągnęłam się w świat herbat i wyszukuję wszelkie ciekawostki na jej temat 🙂

Zostaw komentarz

CommentLuv badge