soylent w płynie

Szkodliwe właściwości mąki z alg

Soylent to sproszkowana żywność, wolna od konserwantów i innych zbędnych dodatków, która ze względu na swoje właściwości odżywcze określana jest pokarmem przyszłości. Znajduje się już w sprzedaży i została oficjalnie dopuszczona przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration). Jej zadaniem jest dostarczanie składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Składa się z białka ryżowego, tłuszczu z oliwy z oliwek oraz skrobi i może stanowić istotny, ale bez wątpienia nie jedyny element ludzkiej diety. W produkcji Soylent używa się także mąki z alg, która jak pokazują ostatnie negatywne opinie konsumentów może być szkodliwa dla organizmu.

Co z tą mąką jest nie tak?

Problem dotyczy batonów Soylent, a także proszku z którego w warunkach domowych po dodaniu wody uzyskujemy gładką masę, do których dodaje się właśnie mąki. Konsumenci zaczęli skarżyć się na dolegliwości żołądkowe, mdłości, biegunki i stany wymiotne. Może to dziwić, ponieważ olej z alg nie powoduje podobnych dolegliwości. Użycie mąki z alg wynika z dużej zawartości tłuszczu jak i właściwości antyalergicznych, a wcześniej z powodzeniem była używana jak substytuty masła oraz jajek. Dodatkowo jej producent (TerraVia) wskazał, że za dolegliwościami zdrowotnymi mogą kryć się inne dodatki w składzie Soylent. Mimo tego zastąpiono ją innym substytutem, a jej właściwości będą badane.

Podsumowanie – właściwości odżywcze w Soylent

148 g Soylentu pokrywa 33 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, C, D, E, witaminy z grupy B oraz na magnez, cynk, selen, a także 15 proc. dziennego zapotrzebowania na potas, 40 proc. na żelazo, 57 proc. na jod i 37 proc. na witaminę K.
źródło – Poradnikzdrowie.pl

źródło zdjęcia – Soylent.com


Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Zostaw komentarz