niezdrowe warzywa

Czy warzywa mogą być niezdrowe?

Choć uważane za bezcenne źródło witamin i mikroelementów, okazuje się, że w specyficznych przypadkach warzywa mogą być niezdrowe, a czasem wręcz toksyczne.

Ziemniaki

Pierwszym nasuwającym się przykładem są znane wszystkim ziemniaki. Nadziemna część rośliny jest silnie toksyczna, ze względu na zawartość solaniny. Glikoalkaloid ten w nadmiernej ilości powoduje silne zaburzenia żołądkowo-jelitowe: mdłości, wymioty, biegunki. W skrajnych przypadkach może dojść do zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego.

Na szczęście jadaną częścią ziemniaków są ich bulwy, w których solanina występuje głównie w obrębie skórki, korka i miękiszu, które usuwane są podczas obierania. Niestety w trakcie przechowywania ziemniaków od jesieni do wiosny i później, nieuniknione jest ich kiełkowanie, co sprawia, że solanina może wnikać w głąb bulwy, przez co niemożliwe staje się jej usunięcie w wystarczającym stopniu.

Podejrzewa się, że część tzw. osłabień wiosennych jest spowodowana spożyciem skiełkowanych ziemniaków. Takie ziemniaki to niezdrowe warzywa i ich spożycie należy ograniczyć.

Zwiększenie zawartości solaniny w zewnętrznych warstwach bulw ziemniaków następuje też pod wpływem działania światła – ziemniaki zielenieją. Takie kartofle należy bardzo grubo obierać.

Szczaw

Szczaw jest kolejnym warzywem, które zdrowym osobom i w umiarkowanej ilości nie powinno zaszkodzić. Popularnym daniem ze szczawiu jest zupa szczawiowa, czyli tzw. szczawiówka.

Niestety warzywo to zawiera kwas szczawiowy, który w obecności jonów wapnia tworzy szczawian wapnia, który może wykrystalizowywać się w moczu. U osób podatnych, spożycie szczawiu w znacznych ilościach będzie sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych.

Rośliny strączkowe

Warzywa takie jak groch, fasola i bób to warzywa o szczególnie wysokiej zawartości tzw. FODMAP, czyli cukrów prostych, dwucukrów i oligosacharydów, związków chemicznych, które wykazują działanie osmotyczne oraz stanowią doskonałą pożywkę dla mikroflory jelitowej.

U zdrowej osoby spożycie takich warzyw objawia się zazwyczaj jedynie wzdęciami i wiatrami. W przypadku poważniejszych schorzeń, takich jak zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna, spożycie warzyw zawierających FODMAP może powodować zaostrzenie objawów choroby. Spożycie roślin strączkowych w ostrych fazach choroby należy wyeliminować, a w okresach remisji posiłki je zawierające wdrażać bardzo ostrożnie.

Zobacz:  Rodzaje herbaty i co można do niej dodać

Warzywa opisane powyżej to rośliny najpowszechniej używane. Powyższa treść nie wyczerpuje oczywiście tematu niezdrowych warzyw, do których można zaliczyć np. cykorię w przypadku nadciśnienia, czy rzodkiewkę w przypadku nadwrażliwości na salicylany, a w artykule zaprezentowaliśmy tylko niektóre z sytuacji wykluczających spożywanie warzyw. Mimo wszystko nie powinniśmy się powstrzymać przed spożywaniem warzyw jako całej grupy pokarmów, a jedynie zwracać uwagę na przeciwwskazania i ograniczyć niektóre z nich. Wszelkie decyzje należy konsultować uprzednio z dietetykiem, lekarzem specjalistą lub lekarzem pierwszego kontaktu.




Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Komentarze

  1. Avatar
    Karola 19 maja 2016 at 13:24 - Reply

    Solanian jest wypłukiwana z ziemniaków podczas ich gotowania, a zupę szczawiową należy spożywać z dodatkiem mleka. Natomiast rośliny strączkowe są bogate w cenne białko. Warzywa te nie są nie zdrowe, nie ma czegoś takiego jak nie zdrowa żywność.

Zostaw komentarz