ciemniejące dojrzałe banany

Zalety spożywania czarnych bananów

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Choć uznawane są one za nieco kaloryczną przekąskę, posiadają pozytywny wpływ na działanie naszego organizmu. Dlatego też ich regularne spożywanie zalecane jest przez lekarzy oraz dietetyków. W Polsce jednak wciąż pokutuje przekonanie, iż jedynie biało-żółte banany nadają się do spożycia. Sprawia to, że inne odmiany są marginalizowane, w tym zwłaszcza ciemniejące a nawet czarne banany, które ze względu na barwę uważa się za zepsute.

Zalety spożywania „przejrzałych” bananów

Czarne banany od typowej, białej odmiany różnią się one nie tylko kolorem, ale również właściwościami. Produkują one dużą liczbę przeciwutleniaczy, które walczą z toksycznymi substancjami znajdującymi się w naszym organizmie, opóźniają procesy starzenia oraz przeciwdziałają namnażaniu się komórek rakowych.

Sprzyjają nie tylko naszemu zdrowiu. Pozytywnie wpływają bowiem na stan i kondycję skóry, sprawiając, że zachowuje ona młodzieńczy wygląd. Spożywając ten rodzaj bananów, zyskujemy także dobre samopoczucie. Dodatkowo cukier w nich zawarty jest łatwo przyswajalny przez nasz organizm, a intensywnie słodki smak sprawia, że są to owoce idealne do wszelkiego rodzaju ciast, musów i sałatek.

Spożywanie dojrzałych bananów o czarnej barwie, ma korzystny wpływ na układ odpornościowy. Dzięki nim łatwiej zwalczamy infekcje, przeziębienia, a nawet grypę. Pod warunkiem jednak, że zjadamy jeden bądź dwa owoce w ciągu dnia. Wysoka zawartość Czynnika Martwicy Nowotworów (CMN), będącym substancją zwalczającą patologiczne komórki, sprawia, że czarne banany wykazują właściwości antyrakowe. Są także odpowiednie dla osób borykających się z niestrawnością lub wrzodami.

Alternatywa dla tradycyjnego chleba – Przepis na bananowy chleb

Owoce doskonale sprawdzają się również jako składnik potraw. Interesującą propozycję stanowić może bananowy chleb, do przygotowania którego potrzebujemy:

  • 4 ciemniejące lub czarne banany,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki roztopionego masła,
  • łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • szczyptę soli.

Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 45 minut.

Osoby cierpiące na cukrzycę, które chcą spożywać ten rodzaj bananów, muszą zachować pewne środki ostrożności. Aby uniknąć problemów zdrowotnych, powinny spożywać te owoce wraz z masłem orzechowym przez co następuje spowolnienie wchłaniania cukrów we krwi.


Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Share:
Redakcja

Redakcja

Zostaw komentarz

CommentLuv badge