szpinak zdrowe oczy

Zdrowe pokarmy dla zdrowego wzroku

Mity o marchewce

Blisko połowa społeczeństwa (48%) właśnie w marchewkach upatrują pokarmu mającego największy wpływ na kondycję narządu wzroku. Zawarty w marchewkach beta-karoten (witamina A) poprawia funkcjonowanie komórek wzrokowych (czopki i pręciki), ale spożywanie jej w dużych ilościach nie pozwoli wyleczyć wady wzroku lub choroby oczu. Dlatego też nie powinniśmy spożywać jej w ilościach większych od zalecanych, a dla poprawy kondycji wzroku wybrać warzywa i pokarmy o lepszych właściwościach.

Warzywa o „lepszych” właściwościach dla ludzkiego wzroku

Do warzyw tych zalicza się przede wszystkim warzywa zielone liściaste, a wśród nich kapustę, sałatę, rukolę i szpinak. Szczególnie to ostatnie warzywo jest bogate w duże ilości luteiny, spowalniającej powstawania zwyrodnienia plamki żółtej. Choroba, której skrajnym stanem jest nawet utrata wzroku, dotyczy przede wszystkim osób starszych, po 50 roku życia. Angielską nazwa tej choroby (AMD – Age related Macular Degeneration) wskazuje na korelację wady z wiekiem. Szacuje się, że dotyczy ona aż 30% osób po 70 roku życia.
I w tym miejscu na scenę wkracza szpinak, którego spożycie 2-4 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko pojawienia się w przyszłości AMD lub tylko niewielkie uszkodzenie plamki żółtej aż o 43%. Dodatkowo naukowcy z amerykańskiego Instytutu Oak Ridge National Laboratory potwierdzili podobne właściwości białka zawartego w szpinaku jak receptorów wzrokowych. Mogłoby być przeszczepiane nie tylko u osób z AMD, ale również przy zwyrodnieniu siatkówki lub przy przywracaniu bodźców świetlnych. Jedyny problem stanowi wdrożenie procesu na większą skalę.
Pokrótce opisaliśmy niesamowite właściwości szpinaku, ale najlepszą metodą na utrzymanie naszych oczu w dobrej kondycji jest przede wszystkim zbilansowana dieta. Powinny się znaleźć w niej nie tylko warzywa (omawiane marchewki, szpinak i inne rośliny liściaste), ale również owoce, bogate w witaminę C. Zmniejsza ona ryzyko powstania zaćmy (katarakty), a także zahamować zwyrodnienie plamki żółtej. Zawarte w owocach i warzywach polifenole ograniczają ryzyko powstawania stanów zapalnych oczu, np. jęczmienia. Orzechy, zawierające witaminę E, mają również pośredni wpływ na spowolnienie rozwoju chorób oczu w tym również AMD. Omega-3 w dużych ilościach dostępna w tuńczykach, łososiach i rybach morskich nie tylko łagodzi objawy zespołu suchego oka, ale również może być używana zapobiegawczo przy tym i innych stanach zapalnych. Rogówka jest cały czas nawilżona, ponieważ kwasy Omega-3 ma wpływ na przywrócenie prawidłowej produkcji łez i naturalnego nawilżenia gruczołów łzowych.

Kilka słów podsumowania

Więcej o doborze prawidłowej diety dla oczu oraz innych porad związanych z utrzymaniem dobrej kondycji oczu znajduje się w poradniku Jak dbać o oczy, aby były zdrowe? Oczywiście sama dieta, to nie wszystko. Nie zapomnijmy również o dobrych nawykach (m.in. ćwiczenia regeneracyjne), szczególnie przy wielogodzinnej pracy przed komputerem.


Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Share:
Redakcja

Redakcja

Komentarze

  1. Edyta 18 marca 2016 at 11:56 - Reply

    Ja ze swojej strony mogę jeszcze dodać nać pietruszki, która też dobrze wpływa na nasz wzrok. Fajnie, że wspomniałaś o tych ćwiczeniach regeneracyjnych. W trakcie pracy przy komputerze powinno się co godzina, przez 5 minut oderwać wzrok od komputera, patrząc np. na zieleń za oknem.

Zostaw komentarz

CommentLuv badge