dieta wysokobłonnikowa - przykładowe śniadanie

Dieta wysokobłonnikowa oraz ubogoresztkowa. Porównanie

Współczesny człowiek nie odżywia się zdrowo – ta powszechnie znana prawda ma już swoje odzwierciedlenie w niemal każdym zakątku globu. Wieczny pośpiech, szybki i nerwowy tryb życia, nagminny brak czasu czy łatwa dostępność do szybkich i niezdrowych dań – to tylko niektóre z powodów złego odżywiania. A zła dieta ma negatywny wpływ na funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu – zaczynają się pojawiać choroby cywilizacyjne i wszelkie nieprzyjemne dolegliwości, które im towarzyszą. Ratunkiem może być odpowiednia dieta – w zależności od stanu zdrowia i zapotrzebowania organizmu. Szczególne znaczenie mają dwie z nich – dieta wysokobłonnikowa oraz ubogoresztkowa.

Dieta wysokobłonnikowa

Jak sama nazwa wskazuje opiera się na spożywaniu dużej ilości błonnika w codziennym pożywieniu. Sam błonnik odgrywa niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu – nie tylko ma dobroczynny wpływ na cały układ trawienny, ale także stabilizuje poziom cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu oraz pomaga oczyszczać organizm z wszelkiego rodzaju toksyn. Ze względu na swoje właściwości dieta wysokobłonnikowa jest polecana zwłaszcza tym osobom, które borykają się z nieprawidłową pracą jelit i całego układu pokarmowego, gdyż wykazuje następujące właściwości:

  • zapobiega zaparciom,
  • przyspiesza perystaltykę jelit,
  • pobudza wydzielanie śliny,
  • zwiększa wydzielanie soków trawiennych,
  • zwiększa ukrwienie jelit,
  • wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku.

Dieta wysokobłonnikowa powinna być także podstawą odżywiania osób zmagającym się z otyłością, gdyż błonnik nie tylko zmniejsza kaloryczność potraw, ale także pęcznieje w żołądku i tym samym daje uczucie sytości.

Produkty spożywcze w diecie wysokobłonnikowej

Podstawową zasadą diety bogatej w błonnik jest stopniowe zwiększanie jego ilości w pożywieniu. Pokarmy zawierające błonnik to między innymi płatki owsiane, otręby, orzechy, nasiona, ziarna oraz warzywa i owoce. Kwestią kluczową przy tego rodzaju diecie jest spożywanie dużej ilości wody, która wspomaga działanie błonnika.

Przeciwwskazania dla diety wysokobłonnikowej

Dieta oparta na spożywaniu dużej ilości błonnika jest zdrowa i korzystna dla funkcjonowania organizmu. Jednak istnieją pewne przeciwwskazania do jej stosowania, a mianowicie stany zapalne żołądka, trzustki, jelit i dróg żółciowych oraz silne niedożywienie.

Zobacz:  Alfabet chorób XXI wieku - H jak Hemochromatoza

dieta niskobłonnikowa - marchewki i jabłka

Dieta niskobłonnikowa (ubogoresztkowa)

Na przeciwległym biegunie diety wysokobłonnikowej znajduje się dieta ubogoresztkowa, zwana inaczej niskobłonnikową. Ten rodzaj diety zalicza się do diet leczniczych, gdyż nie jest ona stosowana w celu schudnięcia, ale wspomagania leczenia niektórych schorzeń – zwłaszcza tych związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Dieta ubogoresztkowa jest zalecana w następujących przypadkach:

  • choroby jelit:
    • stany zapalne jelit,
    • wrzodziejące jelito,
    • zespół jelita drażliwego,
    • choroby nowotworowe (gdyż błonnik może podrażniać błony śluzowe jelit),
  • zabiegi operacyjne (po których niewskazane są duże ilości błonnika),
  • zatrucia pokarmowe (gdyż dieta niskobłonnikowa zmniejsza ilość wypróżnień).

Dodatkowo dieta uboga w błonnik polecana jest osobom zmagającym się ze zwężeniem jelita oraz będącym przed badaniem kolonoskopii.

Produkty spożywcze w diecie ubogoresztkowej

Dieta ubogoresztkowa charakteryzuje się kilkoma specyficznymi cechami – jest nie tylko uboga w błonnik, ale także niskotłuszczowa, wysokobiałkowa oraz wysokokaloryczna. Jej podstawową cechą jest to, iż jest lekkostrawna, czyli składa się z produktów, które nie obciążają jelit i są niemal w całości rozkładane przez enzymy trawienne. Potrawy w diecie ubogoresztkowej to przede wszystkim:

  • bułki pszenne, czerstwe pieczywo oraz sucharki,
  • kasza manna,
  • drobny makaron,
  • produkty mleczne,
  • jajka gotowane na miękko,
  • chude mięsa i ryby,
  • tłuszcze – np. masło, miękka margaryna, oliwa z oliwek i oleje,
  • niektóre warzywa i owoce (takie jak marchew, sałata, banan, morele).

Przy tego typu diecie zaleca się spożywanie niewielkich ilości słodyczy – zwłaszcza galaretki, kisiele, budynie, wafle lub biszkopty. Wszystkie posiłki należy gotować, dusić lub piec w folii – dotyczy to także warzyw w tym np. gotowanych ziemniaków.

Porównanie obu typu diet

Dieta wysokobłonnikowa i ubogoresztkowa to dwa rodzaje diet, które są zalecane w radykalnie odmiennych przypadkach. Pierwsza z nich to dieta zdrowa i dobrze tolerowana przez większość ludzi – jest zalecana wszystkim tym, którzy chcą schudnąć i prowadzić zdrowy tryb życia. Natomiast dieta ubogoresztkowa to dieta lecznicza, która ma zastosowanie w ściśle określonych przypadkach.


Źródła:
Bonavita.pl
Wylecz.to


Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Komentarze

  1. Paulina 13 lutego 2019 at 11:32 - Reply

    Płatki owsiane codziennie rano to był dla mnie przełom. Poczulam się lżejsza no i oczywiście daja dłuższe poczucie sytości.

Zostaw komentarz