Współczesny człowiek nie odżywia się zdrowo – ta powszechnie znana prawda ma już swoje odzwierciedlenie w niemal każdym zakątku globu. Wieczny pośpiech, szybki i nerwowy tryb życia, nagminny brak czasu czy łatwa dostępność do szybkich i niezdrowych dań – to tylko niektóre z powodów złego odżywiania. A zła dieta ma negatywny wpływ na funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu – zaczynają się pojawiać choroby cywilizacyjne i wszelkie nieprzyjemne dolegliwości, które im towarzyszą. Ratunkiem może być odpowiednia dieta – w zależności od stanu zdrowia i zapotrzebowania organizmu. Szczególne znaczenie mają dwie z nich – dieta wysokobłonnikowa oraz ubogoresztkowa.
Dieta wysokobłonnikowa
Jak sama nazwa wskazuje opiera się na spożywaniu dużej ilości błonnika w codziennym pożywieniu. Sam błonnik odgrywa niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu – nie tylko ma dobroczynny wpływ na cały układ trawienny, ale także stabilizuje poziom cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu oraz pomaga oczyszczać organizm z wszelkiego rodzaju toksyn. Ze względu na swoje właściwości dieta wysokobłonnikowa jest polecana zwłaszcza tym osobom, które borykają się z nieprawidłową pracą jelit i całego układu pokarmowego, gdyż wykazuje następujące właściwości:
- zapobiega zaparciom,
- przyspiesza perystaltykę jelit,
- pobudza wydzielanie śliny,
- zwiększa wydzielanie soków trawiennych,
- zwiększa ukrwienie jelit,
- wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku.
Dieta wysokobłonnikowa powinna być także podstawą odżywiania osób zmagającym się z otyłością, gdyż błonnik nie tylko zmniejsza kaloryczność potraw, ale także pęcznieje w żołądku i tym samym daje uczucie sytości.
Produkty spożywcze w diecie wysokobłonnikowej
Podstawową zasadą diety bogatej w błonnik jest stopniowe zwiększanie jego ilości w pożywieniu. Pokarmy zawierające błonnik to między innymi płatki owsiane, otręby, orzechy, nasiona, ziarna oraz warzywa i owoce. Kwestią kluczową przy tego rodzaju diecie jest spożywanie dużej ilości wody, która wspomaga działanie błonnika.
Przeciwwskazania dla diety wysokobłonnikowej
Dieta oparta na spożywaniu dużej ilości błonnika jest zdrowa i korzystna dla funkcjonowania organizmu. Jednak istnieją pewne przeciwwskazania do jej stosowania, a mianowicie stany zapalne żołądka, trzustki, jelit i dróg żółciowych oraz silne niedożywienie.
Dieta niskobłonnikowa (ubogoresztkowa)
Na przeciwległym biegunie diety wysokobłonnikowej znajduje się dieta ubogoresztkowa, zwana inaczej niskobłonnikową. Ten rodzaj diety zalicza się do diet leczniczych, gdyż nie jest ona stosowana w celu schudnięcia, ale wspomagania leczenia niektórych schorzeń – zwłaszcza tych związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Dieta ubogoresztkowa jest zalecana w następujących przypadkach:
- choroby jelit:
- stany zapalne jelit,
- wrzodziejące jelito,
- zespół jelita drażliwego,
- choroby nowotworowe (gdyż błonnik może podrażniać błony śluzowe jelit),
- zabiegi operacyjne (po których niewskazane są duże ilości błonnika),
- zatrucia pokarmowe (gdyż dieta niskobłonnikowa zmniejsza ilość wypróżnień).
Dodatkowo dieta uboga w błonnik polecana jest osobom zmagającym się ze zwężeniem jelita oraz będącym przed badaniem kolonoskopii.
Produkty spożywcze w diecie ubogoresztkowej
Dieta ubogoresztkowa charakteryzuje się kilkoma specyficznymi cechami – jest nie tylko uboga w błonnik, ale także niskotłuszczowa, wysokobiałkowa oraz wysokokaloryczna. Jej podstawową cechą jest to, iż jest lekkostrawna, czyli składa się z produktów, które nie obciążają jelit i są niemal w całości rozkładane przez enzymy trawienne. Potrawy w diecie ubogoresztkowej to przede wszystkim:
- bułki pszenne, czerstwe pieczywo oraz sucharki,
- kasza manna,
- drobny makaron,
- produkty mleczne,
- jajka gotowane na miękko,
- chude mięsa i ryby,
- tłuszcze – np. masło, miękka margaryna, oliwa z oliwek i oleje,
- niektóre warzywa i owoce (takie jak marchew, sałata, banan, morele).
Przy tego typu diecie zaleca się spożywanie niewielkich ilości słodyczy – zwłaszcza galaretki, kisiele, budynie, wafle lub biszkopty. Wszystkie posiłki należy gotować, dusić lub piec w folii – dotyczy to także warzyw w tym np. gotowanych ziemniaków.
Porównanie obu typu diet
Dieta wysokobłonnikowa i ubogoresztkowa to dwa rodzaje diet, które są zalecane w radykalnie odmiennych przypadkach. Pierwsza z nich to dieta zdrowa i dobrze tolerowana przez większość ludzi – jest zalecana wszystkim tym, którzy chcą schudnąć i prowadzić zdrowy tryb życia. Natomiast dieta ubogoresztkowa to dieta lecznicza, która ma zastosowanie w ściśle określonych przypadkach.
Źródła:
Bonavita.pl
Wylecz.to
Płatki owsiane codziennie rano to był dla mnie przełom. Poczulam się lżejsza no i oczywiście daja dłuższe poczucie sytości.