Diety i żywienie
Gotuj zdrowo przy pomocy naszego kulinarnego Vademecum. Jakie produkty powinny znajdować się w zrównoważonej diecie, abyśmy nie chorowali i cieszyli się zdrowiem na dłużej?
Rodzaje herbaty i co można do niej dodać
Herbata jest jednym z najpopularniejszych oraz najczęściej spożywanych napojów na świecie. Nic w tym dziwnego – nie tylko odpowiednio rozgrzewa w sezonie jesienno-zimowym, ale równie…
Przygotowujesz jedzenie? Myj dokładnie ręce!
Dlaczego mycie rąk podczas przygotowywania posiłków jest takie ważne? Mycie rąk przed przygotowywaniem posiłku jest bardzo istotne z punktu widzenia naszego zdrowia. Nasze d…
Które „egzotyczne” owoce tropikalne warto poznać?
Nikogo nie trzeba przekonywać, iż owoce powinny stanowić jeden z głównych elementów codziennego jadłospisu. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i bogate w wiele witamin…
Dieta wysokobłonnikowa oraz ubogoresztkowa. Porównanie
Współczesny człowiek nie odżywia się zdrowo – ta powszechnie znana prawda ma już swoje odzwierciedlenie w niemal każdym zakątku globu. Wieczny pośpiech, szybki i…
Zalety spożywania czarnych bananów
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Choć uznawane są one za nieco kaloryczną przekąskę, posiadają pozytywny wpływ na działanie naszego organizmu. Dlatego też ich regularne spo…
Zdrowe pokarmy dla zdrowego wzroku
Mity o marchewce Blisko połowa społeczeństwa (48%) właśnie w marchewkach upatrują pokarmu mającego największy wpływ na kondycję narządu wzroku. Zawarty w…
Jakie wyróżniamy substancje żelujące dla wegetarian?
W różnego rodzaju galaretkach, deserach budyniowych i dżemach stosowana jest żelatyna spożywcza pochodzenia zwierzęcego. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie muszą znacznie okroić swoje menu, rezygnuj…
Codzienna dieta – zasady komponowania posiłków
Jedzenie jest nieodłączną częścią naszego życia. Większość ludzi jednak nieodpowiednio komponuje posiłki, co jest przyczyną nadwagi, niedoboru witamin i minerałów, lub częstych problemów…