mycie rąk przed gotowaniem

Przygotowujesz jedzenie? Myj dokładnie ręce!

Dlaczego mycie rąk podczas przygotowywania posiłków jest takie ważne?

Mycie rąk przed przygotowywaniem posiłku jest bardzo istotne z punktu widzenia naszego zdrowia. Nasze dłonie mają styczność z niemal każdą rzeczą jaką dotykamy, dziennie przejmując tym samym wiele groźnych dla naszego zdrowia bakterii. Rozpoczęcie gotowania od prawidłowego umycia rąk pozwala zmniejszyć ryzyko przenoszenia się bakterii przez pokarm, który przygotowujemy. Jak w takim razie prawidłowo umyć ręce? Oto podstawowe kroki w prawidłowym myciu rąk:

  1. Zamocz swoje dłonie w strumieniu cieplej wody.
  2. Dokładnie namydl je specjalnym mydłem antybakteryjnym.
  3. Intensywnie szoruj dłonie przez co najmniej 20 sekund, nie pomijając przy tym trudno dostępnych miejsc.
  4. Spłucz mydło ciepłą wodą i wytrzyj dłonie czystym ręcznikiem, lub przy pomocy specjalnej suszarki.

Te cztery proste kroki to podstawa do prawidłowego przygotowania się do pracy w kuchni. Jest to standard akceptowany przez CDC (ang. Centers for Disease Control and Prevention). Niektóre restauracje typu fast-food dodają jeszcze jeden punkt zawierający stosowanie silnego płynu antybakteryjnego na bazie alkoholu (np. KFC). Takie działanie nie musi być konieczne, ale jest bardzo dobrym znakiem mówiącym nam wiele o podejściu firmy do klienta.

Czym grozi niedokładne mycie rąk?

Niedokładne mycie rąk grozi przenoszeniem niebezpiecznych patogenów z naszych rąk do jedzenia, które później może okazać się niebezpieczne. Większość bakterii z jakimi na co dzień się stykamy nie szkodzi nam, jednak bez odpowiedniego działania w postaci mycia rąk skala zatruć pokarmowych rośnie. Co roku niemal 48 milionów Amerykanów doznaje zatrucia pokarmowego wywołanego spożyciem pokarmu z patogenami. Badania przeprowadzone zostały przez Amerykański departament ds. Rolnictwa (ang. USDA – United States Department of Agriculture) mające na celu wykazać zasadność mycia rąk w kuchni. Dla przykładu osoby biorące w nim udział zostały zarażone niegroźną dla człowieka bakterią i wysłane do pracy w kuchni. Testy na próbie prawie 400 chętnych wykazały że niemal wszyscy (97%), którzy zaczynali pracę w kuchni pomijali któryś z etapów prawidłowego mycia rąk. 3/4 badanych nie poradziło sobie również z prawidłowym szorowanie dłoni po ich namydleniu przez co później przenosili oni bakterie na przyrządy kuchenne i jedzenie. Bakterie wcześniej znajdujące się na rękach pracujących trafiły do żywności, na pojemniki od przypraw, a także krany z wodą.

O czym należy pamiętać podczas mycia rąk?

Prawidłowe mycie rąk to nie tylko obowiązek osoby pracującej na kuchni, to też bardzo ważny element higieny stosowanej w domu. Takie działania prewencyjne pozwolą zminimalizować ryzyko nieprzyjemnych sytuacji takich jak zatrucie pokarmowe. Nie można również zapominać o fakcie że niektóre produkty, które kupujemy mogą posiadać pewnego rodzaju niebezpieczne bakterie, dlatego ryzyko zatrucia pokarmowego występuje zawsze.

Rodzaj mydła jaki kupujemy nie ma znaczenia na efekt mycia dłoni. Bez względu czy kupimy mydło w płynie, czy klasyczne zadaniem mydła jest tylko zerwać stary naskórek razem z bakteriami. Jeżeli oczekujemy dodatkowej ochrony możemy zaopatrzyć się w płyn antybakteryjny.


Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Share:
Redakcja

Redakcja

Zostaw komentarz

CommentLuv badge